Installation

  • Download file UDKDevKitInstall.exe
  • Run it
  • Click 'Yes' to start the installation process
  • the installation will download and install Microsoft Visual Studio 2010 Shell (Isolated) Redistributable Package if required
  • when Install Microsoft Visual Studio 2010 Shell (Isolated) Redistributable Package choose Full option
  • the installation will download and install .Net Framework 4.0 Client Profile if required
  • Select Folder where to put application files
  • Select UDK Binaries Win32 Folder (example: C:\UDK\UDK-2011-12\Binaries\Win32\)

How to start the IDE

*Open Unreal Script IDE, use the created shortcut on a desktop or run the program from command line "C:\Program Files (x86)\Mr O. Duzhar\Unreal Script IDE (UDKDevKit) VS 2010 Isolated Shell\UDKDevKitVSXShell.exe"

How to start the debugger from IDE

  • Open Unreal Script IDE (read How to start the IDE)
  • Click Menu Item Start Debugging

How to start the debugger from command line

  • compile UDK script with command line: udk.exe make -debug -full
  • start debugger: udk.exe -autodebug

How to install Visual Studio Extensions

  • download an extension from http://visualstudiogallery.msdn.microsoft.com/ (for example Productivity Power Tools)
  • use 7zip or WinZip to extract the extention into folder C:\Program Files (x86)\Mr O. Duzhar\Unreal Script IDE (UDKDevKit) VS 2010 Isolated Shell\Extensions\ProPowerTools

How to enable Auto-Indenting in an editor

  • open the IDE
  • open a menu Tools -> Options... -> Text Editor -> Unreal Script
  • select an sub item Tabs
  • select an option Smart or Block in a section Indenting

How to start debugger with custom command line arguments

  • Select UDK Project in IDE with name "UDKProject1",
  • Click right mouse button on it
  • Select Properties -> Debug -> Additional Command Line Arguments.
  • Type there your parameters for your game and map. for example: MyMap.udk?game=MyPackage.MyGame?class=MyPackage.MyPawn

Troubleshooting

Installation

  • setup.exe must download all packages which required to install. But if you have problems you can donwload and install them before installing UDK Development Kit Addons.
Microsoft Visual Studio 2010 Shell (Isolated) Redistributable Package VSIsoShell.exe
.NET Framework 4.0 Client Profile dotNetFx40Clientsetup.exe

Installation if you had the program installed before

  • make sure to uninstall the previous version before installing the program
  • make sure the uninstillation proccess has not left any folder and files in "C:\Program Files (x86)\Mr O. Duzhar\Unreal Script IDE (UDKDevKit) VS 2010 Isolated Shell" and in "<PATH>\UDK\UDK-2010-10\Binaries\Win32\"

Project is empty when you open Unreal Script IDE

  • make sure you have UDK installed. if not download it from here http://www.udk.com/download
  • make sure you selected UDK Win32 Binaries folder correctly (for example C:\UDK\UDK-2010-10\Binaries\Win32\) when you installed the program.
  • make sure you have UDK Source folder (D:\UDK\UDK-2011-10\Development\Src\).

Debugger not hitting breakpoints or crashes IDE after stopping debugger process.

  • make sure you rebuild project in debug mode. To achieve it: select configuration to "Debug" then select menu item Build -> Rebuild solution.

Go to Defintion/Declaration is not working

  • make sure you do not have any syntax errors in an error window, if you have code which can't be parsed (has syntax problems inside) the IDE could not detect code correctly.

Reset Windows layout

  • to reset windows layout, start the program with command line argument: UDKDevKitVSXShell.exe /ResetSettings General.vssettings

Last edited Nov 3, 2012 at 5:11 PM by AlexDev, version 35

Comments

cgascons Dec 3, 2012 at 2:06 PM 
Nevermind, I fixed it by re-installing the USIDE.

cgascons Dec 3, 2012 at 1:34 PM 
Hi, I have the last version of this IDE installed (v0.0.030) and, after rebuilding the whole solution in debug mode, the IDE crashes when trying to start in debug mode. The message shown is: BUILT WITH UDK has stopped working. It appears inmediatly after clicking the "Debug" button.

Any ideas on how to solve this?

NB: A little fragment of the log:

Init: Version: 10246
Init: Epic Internal: 0
Init: Compiled (32-bit): Jul 27 2012 15:48:01
Init: Command line: -debug
Init: Base directory: C:\UDK\UDK-2012-07\Binaries\Win32\

Thank you.